Aloe Vera – kraljica med zdravilnimi rastlinami

Aloe Vera je rastlina, ki so jo poznali že v antičnih časih in z njo krepili telo in duha. Na Japonskem velja aloja celo za kraljevo rastlino, saj vsebuje več kot 240 biološko aktivnih snovi, vitaminov, encimov, proteinov, aminokislin in polisaharidov. Aloja učinkuje tako, da v telesu spodbuja sproščanje naravnih snovi, ki krepijo imunski sistem. S tem krepi organizem in vrača življenjsko energijo, izboljšuje psihične in fizične zmogljivosti, uravnava prebavo in odpravlja kronično utrujenost. Aloe Vera ima dolgo zgodovino. Uporabljali so jo že Sumerci in Egipčani (4000 let pr.n.š.). Stari Egipčani so rastlino tako zelo spoštovali, da so jo poimenovali kar “rastlina nesmrtnosti”.

Obstaja več kot 250 vrst aloje, ampak samo 3 ali 4 vrste imajo značilne zdravilne lastnosti. Najbolj bogata z vitamini, minerali, aminokislinami in encimi je Aloe Barbadensis Miller, znana kot Aloe Vera.

Aloe Vera uspeva samo v toplih klimah, posebej v sušnih delih sveta. Po obliki spominja na kaktus, vendar spada med trajne sukulente in je član družine lilijevk, tako kot rdeča čebula, česen, beluši, lilija in tulipan. Listi Aloe Vere rastejo v obliki rozete naravnost iz tal. Spomladi ali jeseni rastlina cveti. Posebnost listov je, da imajo hkrati sposobnost, da v trenutku zaprejo vsako rano in poškodbo na zunanji plati lista ter preprečijo izgubo dragocene tekočine. Rastlina potrebuje 3 – 4 leta, da dozori in šele tedaj je gel znotraj zunanjih listov najmočnejši po svoji hranilni vsebini, najbolj učinkovit ter zdravilen. Zunanji listi povsem odrasle rastline lahko zrastejo 60 – 90 cm visoko in so lahko težki 1,5 – 2 kg. Vsako fazo vzgoje in trgatve te rastline je potrebno opravljati ročno, da se listi ne bi poškodovali. Če je gel izpostavljen zunanjim vremenskim vplivom, oksidira in izgubi svoje hranilne in zdravilne lastnosti.

Deluje blagodejno na številne funkcije organizma:

  • krepi imunski sistem, razstruplja organizem in čisti kri,
  • zmanjšuje vnetja, uničuje viruse, bakterije in glivice,
  • pospešuje celjenje notranjih in zunanjih ran,
  • blaži bolečine,
  • pomlajuje organizem in povzroča dvig energije,
  • krepi celotni metabolizem in pospešuje delovanje vseh organov (jetra, žolč, ledvice, srce, prebavni sistem, živčni sistem, koža, oči…).

Je idealno sredstvo za nego kože, za zdravljenje ran, opeklin, alergij, ustavi krvavenje iz ran, za zdravljenje bolečine v sklepih in mišicah, za nego zob in ustne votline (vnetje dlesni, paradontoza), nego in zdravljenje očes (konjunktivitis, mrena…), za zdravljenje aken, seboreje, prhljaja…

Mnogi se sprašujejo, kako je mogoče, da ima ena rastlina toliko koristnih lastnosti. Vodilni ameriški strokovnjak za zdravo prehrano dr. Bruce Hedendal iz Hedendalovega nutricionističnega in hiropraktičnega centra meni, da je moč te rastline v veliki koncentraciji mukopolisaharidov (sluzavih sladkorjev). Ti so za naš organizem tako pomembni kot opeke za zgradbo. Prisotni so v vsaki celici našega organizma in jih sami proizvajamo v prvih desetih letih našega življenja. Kasneje se naslanjamo na zunanje vire teh sladkorjev in zelo malo rastlin je tako bogatih z njimi kot Aloe Vera.

NEGA KOŽE IN KOŽNE BOLEZNI

Aloe Vera je edinstveno učinkovito sredstvo za vlaženje kože.

Prenaša hranilne sestavine in vlago skozi sedem plasti kože, s pomočjo polisaharidov ustvarja zaščito na koži ter na ta način preprečuje izsuševanje kože. Zaradi tega je zelo primerna za ljudi s suho kožo. Vsebuje tudi antihistaminike in naravne antibiotike in je zato zelo primerna za občutljivo kožo.

Aloe Vera pomlajuje organizem. Ugotovljeno je, da povečuje ustvarjanje fibroblastov pri ljudeh do 8-krat hitreje kot je to normalno. Fibroblasti se nahajajo v dermisu kože ter so odgovorni za ustvarjanje kolagena (beljakovine), ki obdrži kožo čvrsto in prožno.

V času sončenja in pri normalnem staranju fibroblasti upočasnijo proizvodnjo kolagena. Bolj ko se staramo, bolj se kakovost kolagena zmanjšuje in gube se večajo. Aloe Vera izboljšuje ne samo celično strukturo fibroblastov, ampak tudi pospešuje ustvarjanje kolagena, medtem ko večina drugih izdelkov, namenjenih za kožo, le-to samo začasno ovlažijo.

Proizvodnja kolagena pomaga v boju proti starostnim madežem na rokah. Aloe Vera vsebuje močan bloker, ki pravzaprav obrača kemične procese in omogoča pomlajevanje kože na celični ravni.

V dermatologiji se Aloe Vera uporablja za zdravljenje številnih bolezni: zdravi pretirano izločanje lojnih žlez, herpes, luskavico, ekceme, lišaje, glivična vnetja, izpuščaje, alergije… Kot naravni antiseptik, antibiotik in baktericid deluje na spekter bakterijskih, virusnih in glivičnih infekcij. Uporablja se pri atletskem stopalu, pitirijazi (glivično vnetje kože), vnetju sluznic, pri bradavicah, hemoroidih ter trdi koži na stopalih, dlaneh in laktih.

OPEKLINE, RANE, POŠKODBE

Izredno deluje na zdravljenje opeklin ter vseh poškodb tako, da ublaži bolečine, preprečuje infekcije, pospešuje celjenje kože in hitreje ustvarja novo povrhnjico (obnavlja tkivo do osemkrat hitreje od navadnega procesa regeneracije). Ustavlja krvavitev.