Kdaj kozmetiki poteče rok uporabe?

Kaj vse moramo vedeti o trajnosti kozmetičnih izdelkov?

Če niste prepričani, kako dolgo je določen izdelek uporaben, si na zadnjo stran izdelka napišite datum odprtja.

Visoka vsebnost vode v čistilnih tonikih omogoča naselitev mikrobov. Zaprti izdelki lahko ostanejo več let neoporečni, odprti pa malo manj. Takoj po uporabi izdelek tesno zaprite, da preprečite dostop kisika.

Izdelki za nego obraza ostanejo sveži do 12 mesecev uporabe. Če so v kremah in serumih sintetični ali naravni konzervansi, bodo ti zdržali sveži še dlje. Izdelki, ki so shranjeni v higienskih stekleničkah na potisk ali tubah, doživijo daljšo starost v primerjavi z običajno embalažo.

Pudri oziroma podlage so uporabni približno leto dni. Ličilom boste podaljšali obstojnost, če jih nanašate z gobicami in čopiči, ki pa jih morate redno čistiti. Šminka bo tako uporabna celo dve leti. Če ličila dlje časa niste uporabljali, preverite njegov vonj ter teksturo. Svinčniki za oči in ustnice nimajo roka uporabe. Če se na vrhu konice naredi bel rob, svinčnik ošilite in znova ga lahko uporabite. Rdečila za lica in puder v kamnu trajajo vsaj dve leti. Rdečilo za lica nanašajte s suhim čopičem, saj se bodo v nasprotnem primeru na barvo naselile plesni. Maskara je uporabna maksimalno šest mesecev. Maskare ne »pumpajte«, ko zaključite nanos. Senčila za oči imajo rok uporabe dve leti po odprtju, eyelinerji 6 mesecev in lak za nohte eno leto.