Zakaj uporabljati ličila?

Zakaj uporabljati ličila?

Ličila so že od nekdaj bila posrednik življenjskega ciklusa med moškim in žensko. Že v starem Egiptu so se uporabljala kot primarni segment religioznih ritualov, dekoracij, zapeljevanju in kasneje tudi trgovanju. Z razvojem so ličila postajala vse bolj učinkovito sredstvo in v današnjem obdobju je tudi njihov namen uporabe povsem spremenil. Postala so sredstvo ne zgolj za lepoto, temveč skoraj da neizbežno sredstvo za ustvarjanje dobrega počutja in pomemben segment neverbalnega komuniciranja. Preprosto rečeno, z njimi se lažje izpostavlja samozaupanje oziroma samozavest uporabnika, želja ali potreba po drugačnosti videza, poslovna kultura in drugo. Z ljudmi, s katerimi komuniciramo, se tudi soočamo, kar pomeni, da že sam pogled na osebo odpira številne možnosti ocenjevanja. Že osnovno poslovno pravilo pravi, da nobeden od predelov telesa ne sme biti bolj izpostavljen od obraza. To pomeni, da se osebi, s katero vodimo komunikacijski postopek, ne dopušča možnosti osredotočenja na določen del telesa, obleke ali obutve, kar sega izven meja poslovne kulture oziroma standardov, ki so temu prilagojeni. Tudi trendi nenehno spreminjajo svoje smernice in prinašajo novosti, ki so vse pogostejše.

Komu pri nakupih ličil ali kozmetičnih storitvah zaupati?

Za ponudnike tako kozmetičnih izdelkov kot storitev je v današnjem obdobju pomembno, da se čim bolj osredotočijo na informiranje potrošnika. Na eni strani namreč prevladujejo usmerjene informacije, kar povzroča zmedo in negotovost, na drugi so te iste informacije zaradi obsežnosti lahko pomanjkljive ali celo zavajajoče. Razlogov za to je veliko in prav je, da jih nekaj tudi omenimo. Vsak izdelek za izdelavo make-upa je narejen s točno določenim namenom. Služi lahko kot pripomoček za oblikovanje obraza ali za doseganje njegove drugačnosti, kar pomeni, da je narejen z jasnim ciljem in predvsem z namenom, da se z njim zadovolji potrebe potrošnikov. Slednje je pomembno tudi zato, da pravilno posredovanje informacij s strani ponudnikov in prikazovanje prednosti uporabe izdelkov temelji na skrbi in zaupanju, ki si ga potrošnik lahko ustvari. Pomembno je torej informirati uporabnika, kaj izdelek kot tak je, kaj z uporabo omogoča, kako z njim opraviti postopek in kakšen bo končni rezultat.

Si pri nakupu želite izbrati prodajalca ali svetovalca?

Prodajalci pretežno govorijo o izdelkih, kaj so oziroma navajajo to, kar je navedeno v prospektih ali reklamah, z razliko od svetovalcev, katerih prepoznavnost temelji predvsem na odličnem komuniciranju, in sicer na dobrem poslušanju in pravilnem ter potrošniku prilagojenem zastavljanju vprašanj. Razumejo, da je uspešnost vsakega prodajnega postopka odvisna od njih samih in ne od kupca. Zavzemajo se za prednosti, ki jih lahko potrošniki izkoristijo z uporabo posamičnih izdelkov, torej ne govorijo o tem, kaj izdelek kot tak je, temveč so osredotočeni na rezultat uporabe.

Kaj pa vizažisti? Komu zaupati svoj obraz?

Najprej naj omenim, da je ličenje umetnost, pri kateri je pomembno poznati določena pravila. Najprej zato, ker z obvladanjem teh pravil lažje zaznavamo obraze in izbiramo njim primerne postopke in tudi zato, ker nam omogočajo pravilno uporabo izdelkov. S tem veliko lažje sledimo:

  • spremembam, ki se na obrazih pojavljajo ob določenih življenjskih obdobjih (pojav temu primernih znakov),
  • trendom, ki so vse pogostejši (izbor barv in način uporabe) in
  • raznolikosti namena uporabe izdelkov (prilagodljivost tipu kože, starosti, namembnosti).

Usposobljeni vizažisti so z naštetimi pravili dobro seznanjeni in natančno vedo, kdaj in predvsem zakaj je na obrazu potrebno določen postopek opraviti. Stranki vedno razložijo, zakaj izvajajo posamezne postopke in kakšen bo končni rezultat oziroma kaj bo stranka s tem pridobila in kako bo to vplivalo na njen videz in počutje. Predhodno sem že omenil, da ima vsak vizažist pri ličenju povsem svoje tehnike, vendar vse izhajajo iz istih osnovnih pravil. Podobno kot ima vsak šofer svojstven način vožnje, mora pri tem upoštevati prometne predpise, ki pa so za vse enaki.

Ali z uporabo ličil lahko vplivamo na zdravje kože?

Ljudje radi uporabljajo ličila. Z njimi lahko svoj videz spremenijo ali dodatno poudarijo predvsem predele okoli oči ali ustnic, ki dajo poseben pečat pri končni podobi. Tudi to je eden od razlogov, zakaj je pred izborom ali uporabo ličil potrebno poznati karakteristike kože. Nekatere sestavine morda koži ne odgovarjajo in lahko sprožijo določene reakcije ali alergije, ki izhajajo predvsem iz substanc konzervansov, barv ali dišav, zato je prav, da se kot uporabniki že pri izboru ličil seznanimo s sestavinami, ki bi koži lahko škodile. Po navadi so rdečila za lica, pudri v prahu, senčila in črtala sestavljena iz anorganskih sestavin in se ne penetrirajo v kožo, zato naj ne bi bila škodljiva. Do različnih reakcij pri njihovi uporabi lahko pride zaradi primešanih barvil ali dišav. Nekateri laki za nohte ali šminke lahko vsebujejo organske snovi, ki se v kožo lažje penetrirajo in imajo tako večji vpliv na naše zdravje. Tudi ti vsebujejo barvila in dišave ali druge sestavine, ki lahko povzročajo različne reakcije. Pomembno je torej slediti navodilom. V primeru nesigurnosti glede sestavin je najbolje, da posegate po izdelkih, na katerih je označeno, da so hiperalergenski.

Ali je res, da je kožo potrebno na ličila pripraviti?

Postopek priprave kože na ličila je izjemnega pomena, tako za nego kože kot učinkovito uporabo ličil. Za obstojnost ličil je več pozornosti potrebno posvetiti tudi tipu kože, zlasti mastnemu ali mešanemu tipu. Intenzivnost maščob v koži je v omenjenem primeru večja, kar povzroča razkrajanje podlage in s tem posledično celotnega make-upa.

Kaj je pravzaprav tisto, kar uporaba ličil omogoča?

Zelo veliko. Od realnega do navideznega oblikovanja obraza po njegovi dolžini in širini in oblikovanje posameznih predelov obraza kot so denimo nos, oči, obrvi, ustnice in ostali predeli po njihovih karakteristikah. Vse naštete predele je mogoče povsem spremeniti, pri čem je seveda potrebno določene postopke poznati in jih upoštevati glede na želje stranke.

Druga pomembna lastnost ličil je ta, da so izjemen pripomoček za zaščito in negovanje kože. Ravno zato je pomembno, da so primerno izbrana in pravilno za posamezno priložnost tudi uporabljena. Vsak obraz je drugačen in ima svojstvene potrebe, katere je dobro poznati, kajti le tako se z uporabo ličil in izdelkov za nego kože doseže želene rezultate.

Kaj pa priložnosti? So tehnike ličenja različne, ali zadostuje že intenzivnost aplikacije ličil?

Opisal bom primer iz poslovnih krogov. Ko sem se specializiral za tovrstno obliko »beauty« ličenja, sem dokaj hitro opazil, da veliko število uporabnic ličil za tovrstne priložnosti uporablja svojevrstna pravila, ki se vedno ne ujemajo s predpisanimi standardi. Pretežno izhajajo iz navad ali rutine in so veliko bolj opredeljena na to kar je nekomu všeč ne glede na to, kako bodo drugi to opazili ali ocenili. Vsekakor je najbolje uporabiti izdelke tako, da se z njimi posamezna oseba dobro počuti, vendar je včasih potrebno le nekoliko več. Strokovnjaki lahko pri tem veliko pomagamo, saj posamezen obraz vidimo povsem drugače in vsako podrobnost na njem lahko izpostavimo ali skrijemo. Zato tako radi priporočamo poslovnim ženskam, da se naj periodično udeležijo osebnega svetovanja, saj se tako lažje prilagajajo spremembam, ki z leti na koži nastajajo in se naučijo prilagoditi vsaki poslovni priložnosti.

Ličenje za tovrstne priložnosti zahteva precejšnjo mero potrpežljivosti, znanja in predvsem volje uporabnikov. Ženske v poslovnih okoljih so v primerjavi z moškimi nekoliko bolj izpostavljene, zato sem tudi v knjigi Skrivnosti lepote 2 podal nekaj namigov, ki jih je mogoče  izkoristiti, tako da pozitivno delujejo tako na počutje kot na okolje. Seveda je podobno pri ostalih oblikah ličenja glede na priložnost. Nič drugače ni pri ličenju za druge priložnosti kot so denimo ličenje za mlade, neveste, fotografsko ali modno ličenje itn. Povsod so določena osnovna pravila, ki se vedno povezujejo s karakteristikami posameznega obraza, zato vas še posebno vabimo, da nas obiščete v naši šoli ličenja v Kopru, Mariboru, Gornji Radgoni ali v Kranju.

Besedilo: Evgen Gec

Evgen Gec

Evgen Gec